Politicoloog, sociaal wetenschapper en hoogleraar aan de Harvard university
Ontdek inzichten over samenleven.
Er zijn aanwijzingen dat, ondanks de individualisering, nieuwe vormen van gemeenschapsvorming ontstaan, vooral via sociale media en online platforms. Deze kunnen zowel positieve als negatieve effecten hebben op sociale cohesie. Daarnaast is er een groeiende erkenning dat het bevorderen van dialoog en inclusie cruciaal is voor het versterken van sociale cohesie, vooral in diverse samenlevingen. Dit kan helpen om de kloof tussen verschillende groepen te overbruggen.
Maar, veel van de verbindingen die mensen tegenwoordig maken vinden vaak plaats binnen homogene groepen. Dit kan inderdaad leiden tot een gebrek aan inclusiviteit en een gevoel van isolatie binnen de bredere samenleving. Laten we dit verder verkennen: Platforms zoals Facebook en Instagram kunnen verbin-dingen bevorderen, maar ze creëren vaak echo chambers waar mensen alleen in contact komen met gelijkgestemden. Met gevolg dat een vertekend wereldbeeld ontstaat met een gebrek aan begrip voor andere perspectieven. De huidige woon- en leefgroepen bieden weliswaar een gevoel van gemeenschap, maar ze zijn vaak gebaseerd op gedeelde interesses of achtergronden, wat de diversiteit zeker niet ten goede komt. Een groot gevaar ontstaat wanneer mensen zich alleen omringen met gelijkgestemden. Dit kan leiden tot sociale fragmentatie, wat betekent dat er minder interactie en samenwerking is tussen verschillende groepen, wat de sociale cohesie onder druk zet. Bovendien zien we steeds meer dat onze samenleving niet in staat is om verschillende groepen samen te brengen, een gemeenschappelijk doel of waarden moeilijk te definiëren zijn. Dit kan an weer leiden tot wantrouwen en conflicten. Van alle kanten horen we vanuit de samenleving over de noodzaak van inclusiviteit. Het is inderdaad cruciaal om ruimtes te creëren waar mensen met verschillende achtergronden en perspectieven elkaar kunnen ontmoeten en in gesprek kunnen gaan, dat bevordert begrip en respect. Het is inderdaad essentieel dat we ons bewust blijven van de uitdagingen die voortkomen uit het leven in homogene groepen en dat we actief werken aan het bevorderen van inclusiviteit. Alleen dan kunnen we een samenleving creëren waarin iedereen zich verbonden voelt en kan bijdragen aan een gemeenschappelijk doel.
Mislukte integratie
Voor veel mensen met een migratieachtergrond is integratie goed gelukt. Ze hebben zich aangepast aan de Nederlandse samenleving, leerden de taal en nemen deel aan het sociale en economische leven. Hierbij lijkt het te gaan om de groep geschoolden. Deze groep telt o.a. een substantieel aantal wetenschappers, politici en hoogleraren. opmerkelijk is wel dat veel jonge meisjes met een migratieachtergrond studeren op onze universiteiten
Echter, voor bepaalde groepen, vooral in de lagere sociale klassen, blijven de waarden en normen van hun herkomstland zeer sterk aanwezig. Dit kan leiden tot een gevoel van vervreemding van de bredere samenleving.